Meghiúsított népszavazások

Újabb demokratikus kezdeményezést hiúsított meg a Fidesz, valószínűleg ugyanez a sors vár a “bulinegyedről” szóló népszavazásra is.

A fővárosi közgyűlés ma visszavonta a határozatát a római-parti mobilgát megépítéséről, így okafogyottá vált az erről szóló népszavazás. Lényegében ezzel a főváros vezetése kicselezte a népakaratot és megakadályozta a szavazást, aminek a kiírásáért már az első napon tízezernél több aláírás gyűlt össze. A Fidesz és az illiberális rezsim nem engedi, hogy az emberek közvetlenül döntsenek bármiről, ezért minden áron megakadályozzák a helyi politikai célokért síkra szálló mozgalmak kezdeményezéseit. Ezt láthattuk az Olimpia ügyében, amikor elég volt csak hozzáfogni az aláírásgyűjtéshez, máris visszavonták a pályázatot és hazaárulónak neveztek mindenkit, aki véleményt akart mondani. Ezt láthattuk a vasárnapi zárva tartás ügyében is, amikor először kopasz verőlegényegek állták útját a kezdeményezést benyújtani akaró képviselőnek, majd amikor a Nemzeti Választási Bizottság hosszú huzavona után elfogadta a kérdést, inkább eltörölték az egész vasárnapi boltzárat, minthogy az emberek szavazhassanak róla.

Épp ezért nem számíthatnak másra a “bulinegyed” lakói sem. Mint ismert, a romkocsmák környékének lakói nagyon várták Erzsébetváros október 3-án megtartott rendkívüli testületi ülését, mert bíztak abban, hogy végre megoldás születik a bulinegyeddel kapcsolatban. Az egységes éjféli záróra bevezetése komoly előrelépést jelentett volna és a közgyűlés baloldali képviselői erre a javaslatra igennel szavaztak, de a fideszes képviselők és a polgármester tartózkodtak, illetve egyikük ezt el is utasította. Ehelyett arról született egy döntés, hogy majd népszavazást tartanak, de ehhez nem jelöltek ki időpontot.

Egyelőre így csak annyiról van szó, hogy valamikor a 2018-as országgyűlési választást követően várható népszavazás. Miközben a kocsmákból jövő elviselhetetlen zaj, az utcai mocsok, a részegek és kábítószeresek egész éjszaka tartó ordítozása napi szintű probléma és azonnali megoldást igényel. Úgy tűnik, a “bulinegyed” problémáinak megoldása egyre távolabb kerül. Vattamány Zsolt abszolút nem foglalkozik a kérdéssel. A fidszes képviselők húzzák az időt. És közben milliós szerződéseket kötögetnek a fideszes biztonsági cégekkel. Így a megoldást leghamarabb az jelentheti, ha a lakók a kerület vezetéséről döntenek helyesen és olyan képviselőket választanak, akik képesek és hajlandóak megoldani a problémákat.